Zaha Hadid azt üzente...

2014/07/17 13:16 | #építészet, #utazás

Ez év januárjában-Bécsben megnéztük rokonaimmal a 2013 októberében átadott új Bécsi Közgazdasági Egyetem (Vienna University of Economics and Business) campus-át és épületeit.  Villanásnyi látogatás volt, de elindított bennem pár gondolatot.

  • Bár tudom nem jó, ha az ember gondolatait a személyes megélés vagy az indulat vezérli, most mégis megteszem, hogy leírom, amit kicsit ezektől is vezérelve az épületről - de leginkább arról, amit ezeknek az épületeknek kapcsán a civil társadalomról, illetve az általuk választott kultúrpolitikáról, és általában a politikáról - gondolok.
  • Bécs városa úgy gondolta, hogy neves építészekkel a Práter szomszédságában új egyetemi épületeket hoz létre, természetesen egy nemzetközi pályázatot követően. A bécsi közgazdasági egyetem új épületei 41 hónap alatt 2014 elejére felépültek, birtokba vették a diákok (25.000 fő) és oktatók (1500 fő). A Campus teljes költsége 492 millió euro volt. (150 milliárd forint – mint a most tervezendő múzeum negyed Budapesten)
  • 6 nagy építésziroda nyerte meg az épületek tervezését, minden jó szándék ellenére véleményem szerint egy élhető, de elég heterogén épületegyüttest hozva létre a campus mentén. Vannak jobban és kevésbé jól sikerült darabok köztük. Nekem 3 épület tetszett, mindhárom másért.

 

Középen a Zaha Hadid épület, háttérben a japán Atelier Hithosi Abe iroda munkája, kétoldalt pedig a V alakú udvar két szárnya a barcelonai Estudio Carme Pinos S.L. iroda által tervezett D4 fakultációs épületből.

  • A Zaha Hadid által tervezett könyvtár és tancentrum épülete hatalmas tömegű. A 35 fokban dőlő szerkezetek és homlokzatok, a bejárat előtti közösségi teret fedő méretes kilógó fekete tömeg számomra erőszakos, homlokzataiban érdekes, de nem igazán harmonikus megjelenésű.

 

Az épületbe lépve azonban fantasztikus téri élményt ad, az áramló fehér ferde mellvédek, a hatalmas fedett, részben átvágott belső terek döbbenetes hatással bírnak. Ez az első Zaha Hadid ház, amiben voltam, és bár voltak előítéleteim, lenyűgözött ez a végletekig végigvitt erős gondolat. És hihetetlen az a tartószerkezeti tervezés is, ami ezt könnyeden, de legalább is annak látszódóan, kiszolgálja. Persze a túlzó következetesség árnyoldalai, a fehérre festett tömör ferde mellvédek letaposott, koszos oldalfalai, a kapaszkodórészek festett fehér tetejein a koszosság mellett kirajzolódó kávéspohár körök már 3 hónap használat után, érzékeltetik a gondos tervezés és a csak a mindenen végigvitt gondolatiság közti feszültséget.

  • A japán Atelier Hithosi Abe iroda munkája a D2 Fakultációs épület és diák központ ezzel szemben a tér másik oldalán maga a nyugodtság, majdnem rendet tud tenni a campus menti erős gesztusú épületek által képzett rendetlenségen. Nagyon szép arányok, homlokzatok, pont megfelelő mozgalmasság, hullámzás, és barátságos méretek jellemzik. Földszintjén egy belsőépítészetileg is kiváló, jó hangulatú kocsma-étteremmel.

 

A japán Atelier Hithosi Abe iroda munkája

  • És jó a barcelonai Estudio Carme Pinos S.L. iroda által tervezett D4 fakultációs épület az Y alakú formára szerkesztett kis traktusszélességű alaprajzával, a szárnyak alatti bolyongás lehetőségével és az izgalmas homlokzati nyílásrendszerével.

 

A barcelonai Estudio Carme Pinos S.L. iroda által tervezett D4 fakultációs épület.

   

   

  • Ausztria gazdag ország, Bécs gazdag város, mindig is az volt.Sokkal-sokkal gazdagabb, mint a mi országunk, a mi Budapestünk. De ettől függetlenül, láthatóan a közpénzek elköltésének iránya, a társadalmi és ezen keresztül a politikai akarat az, ami alapvetően meghatározza, mi épül és a hatalom milyen társadalmi preferenciákat kíván kiszolgálni. A bejáratnál nagy táblán: „Die Wissenschaft und Ihre lehre ist frei”, és köszönet a polgároknak, akik ezt lehetővé tették.

 

A pénz mennyisége nyílván fontos az ezt követő megvalósításban, a hogyan kérdésében. A Hadid iroda és az általa képviselt építészeti megjelenés drága mulatság, ha megtehetik, tegyék, hiszen a pénzek elköltésével reprezentálják az értékrendjüket, a fontos dolgok kiemelésével. Szegényebb országokban így nálunk is, nyílván más, a lehetőségekkel koherensebb, racionálisabb építészettel kellene létrehozni a méltó környezetet.
Itthon a lányomat tavaly éppen elég sok, 456 ponttal sem vették fel a „Közgáz”-ra Budapesten, csak fizetős félévre. Bár hangzatosan ingyenes a felsőoktatás, a valóságban több karon, például itt, nem az - szemben Ausztriával. Az egyetemünk ennek ellenére folyamatos pénzügyi gondokkal küzd, az oktatás színvonala nyílván ennek következményeként is látványosan romlik. Nincs politikai szándék ennek megállítására. Az oktatásból elvonódnak jelentős közpénzek, ugyanakkor a politikai és kultúrpolitikai szándék szerint ömlik a pénz a stadionépítésekbe, a sport és a kultúrpolitikának kedves más intézményekbe, létrehozva a mi kultúrpolitikánk reprezentatív tereit, és szintén kifejezve értékrendi preferenciákat. (És ez független a
korrupcióktól, a haverok előnyhöz juttatásától, ezt nyílván más jellegű intézmények (oktatás) esetén is meg lehet tenni, vagy nem megtenni.)
Másrészt a Fradi, a Népstadion, a debreceni stadion, az úszó vb létesítményei ráadásul nem pályázati úton dőltek el, ami a végeredmény megítélése nélkül is a szakmagyakorlás feltételeinek erős leszűkítése.
Nincs ez így jól. És tenni kell ellene.

Lente András
Építész
Budapest, 2014. május