320° Siófok Pályázat

8600 Siófok, Somogyi utca 53.

A kiírásban megfogalmazott vízió építészeti értelmezése a helyszíni adottságokra - a tervezés alapjainak meghatározó eleme.

„A meglévő, volt kenyérgyár épületének értékelemzése során, a kiemelkedő építészeti erővel és karakterrel rendelkező elemek megtalálásával kezdtük a folyamatot. A teljes épület minél nagyobb fokú megtartása helyett, a minőségi épületrészek megtalálása és megtartása mellett tettük le a voksunkat. Másik sarokpont egy olyan emblematikus alkotás, és egy olyan előremutató energiafelhasználású és gépészeti rendszerű épület létrehozása, amely a kiírás szerinti „Bilbao” effektus létrehozásával beindítja a város és régió pozitív irányú változását. Ennek a meglehetősen magas építészeti elvárásnak véleményünk szerint a helyszíni karakter megtartása mellett egy olyan épület tud megfelelni, ami erős gesztusérték hordozása mellett a jó irányú fontossági sorrendek szerint tervezett, és már az első ütem kiépítése után is a végleges kiépítettséggel azonos szellemi tartalmat tud hordozni.

Ez a fontossági sorrend: meglévő karakter hordozása és átértékelt erősítése, erős és jól beazonosítható egygesztusú megjelenés, a környezeti léptékek figyelembe vétele és tiszteletben tartása, jó funkcionális kialakítás és nagy szabadságot biztosító áramló terek megjelenése, kis energia felhasználás és a felhasznált energia minél hatékonyabb hasznosítása, és részben megújuló energia használata.”

(részlet a műszaki leírásból)


A pályamű kiemelt megvételt nyert.