NKE Sportközpont Pályázat

1101 Budapest, Hungária körút 9-11.

A pályázati értékelésből:

„Telepítés: a Diószeghy utcára merőlegesen a Sportcsarnok két tömbje közé betervezett gyalogos "utca" a terv hangsúlyos javaslata. A Diószeghy utca és az épület közé tervezett parkolósáv jó megoldás. Kedvező, hogy a sportcsarnok épülete szabadon hagyja a Hallgatói központ környezetét. Jól megválasztott a parkbejárat a Sportcsarnok támfala mentén. Kedvező a park felől emelkedő talaj és épület viszonya.

Funkció: Jó a belső utcáról nyíló klasszikus sportcsarnoki előtér, megfelelő a szertárak elhelyezése. Egyedi ötlet az aerobic és labdatermek a tornacsarnokhoz való opcionális kapcsolata (alkalmi színpadként). A kültéri sportpályák és az öltöző kapcsolata megoldott. Az 1. emeleti járószintre tervezett víztükör elkerülhetővé teszi a pinceszintet. A tornatermi és az uszodai tömb közé tervezett keskeny híd bizonyítja, hogy a pályázók a részletekig végiggondolták a kielégítendő igényeket (fárasztó edzés utáni szauna). Jó a falak mögé rejtett intim szauna kert.

Építészet: a hosszan elnyúló épülettömeg egy saját belső utcával tagolt. A talajjal, gyeppel takart épületrészek csökkentik az épület látszó méreteit. A park felöl emelkedő zöldfelület járható. A torna és bemelegítő termek külvilággal való vizuális kapcsolata hiányzik. Nagy, egységes egységes felületű homlokzatokat jól bontják a bejáratokat jelölő markáns építészeti elemek. A fényt törten tükröző fémburkolat jellemzi az épület külső megjelenését.

Technológia: Építés szempontjából kedvező, hogy az épület nincs alápincézve. Az ütemezhető építést a terv lehetővé teszi. A mechanikusan északra tájolt felülvilágító rendszer alaprajzi ferdesége szükségtelen épületszerkezeti bonyodalmakat és sok hózugot eredményez. A 25KW fotovoltikus kapacitás betervezése a dízel tartaléáram-generátor az épületgépészeti szempontok végig gondolását mutatják. A talajjal fedett épületrészek – bár fenntartás igényesek – kedvező épületfizikai és ökológiai megoldásnak számítanak.

Sporttechnológia: kamion és teherszállítás megoldott, raktárakhoz közvetlen kapcsolódik. Vizes sportcsarnok összekötő híd jó. Öltözők és sportterek kapcsolata kiváló (tiszta-piszkos elkülönítés elvén alapszik). A többcélú és bemelegítő csarnok sport-célú kihasználtsága maximális.

Tartószerkezet: a terv átgondolt szerkezetekkel készül, monolit vasbeton szerkezetekkel, tömb alapokkal. /.../”

A tervet nem díjazták.


> TERVLAPOK