Családi Nyaraló Paloznakon

8229 Paloznak, Boldog Apor Vilmos utca 3.

„A falu homlokzata nem az egyes házé, hanem a település összességéé – a falu karakterét a település sziluettje, a falukép adja”

(Jánossy György)


A ház Palóznak egyik legszebb fekvésű, fésűs beépítésű utcájában épült, hátsó homlokzatával a szőlőhegyre nézőn.

Az eredetileg a telken álló lakóház és a kert végi gazdasági épület, a rakott terméskő falak megtartásával és részbeni újraépítésével, egy hosszú nyeregtető alá került, illeszkedve a jellegzetes Balaton-felvidéki utcaképhez. A köztes tér fából készült könnyűszerkezetes kialakítással kapcsolódik, így egy tömegében homogén, struktúrájában a középső részt másságával hangsúlyozó épület jött létre. E köztes tér fogadja be a kert felé tornáccal nyíló nappali teret, mely a hátsó kert felé konyha étkezővel kapcsolódik.

A háznak erős karaktert adnak a környéken megszokott telibe fúgázott nyers kőfalak, melyek kerítés és térelhatároló elemként a hátsó kertben is hangsúlyosak valamint a fa szerkezetek. Épületszerkezetekben és újszerű térkapcsolatokban a ház igyekszik saját korának lehetőségeivel élni. A hosszan elnyúló nyeregtetős ház, szokatlan szerkezeti megoldásaival, félig nyitott fa fedélszékes központi terével, az alátámasztás nélküli tornác kinyúlásával, az ősi tornácos hosszúház archetípus újraformálásának XX. századi kísérletének tekinthető.
A ház elnyerte az "Év Szép Háza" címet 1996-ban.