Iparművészeti Múzeum Pályázat

1091 Budapest, Üllői út 33-37.

A múzeumok újjászületése az 1968-as mozgalmak óta tart,

„amikor a művészek és az értelmiségiek le akarták rántani a leplet az üres polgári öntömjénezés patetikus formáiról /.../. A restauráció áramlatai közepette a múzeum döntő építészeti feladattá vált: elfoglalta kulcspozícióját az új polgári kultúraiparban.”


(Ch.Welzbacher Igazságba burkolt hazugság, Magyar Építőművészet, Utóirat 2010/1.)


A főbejárat hangsúlyát megtartva, a közönség számára megnyitottuk a Hőgyes Endre utcai bejáratot az új szárnyban kialakított Design Múzeumhoz. A két bejárat közé, az eltérő szintek lépcsős, rámpás és felvonós áthidalásával a közönség-forgalom szabad áramlását terveztük oly módon, hogy a súlypont a jelenlegi aula maradjon. A két bejárat közötti kapcsolat kiegészül az udvar tervezett lefedésével nyert területekkel. Így az Aula terével együtt egy olyan átjárható térsor jön létre, ami a közterület folytatásaként működhet. A súlypont, a flexibilisen kiállításokra és rendezvényekre is alkalmas, jelenlegi aula marad, galériáján a „kultúripar” igényeit kiszolgáló funkciókkal, kávézó, múzeumi bolt, pénztárak valamint innen is megközelíthető az önálló egységként is működtethető könyvtár is.

Az összes kiállítóhely alaprajzi szervezése biztosítja a be- és kijáratok szétválasztását, a rendezés elvárható szempontjainak történő megfelelést.

Az Aula üveg-fedésének megtartása mellett - a műemléki lefedést mintegy kiállítási tárggyá nemesítendő-, fölötte új, árnyékolást is biztosító lamellás üvegtetőt képzeltünk a galéria rész feletti emeletráépítéssel.

Színes, leginkább hideg színvilágú elemek, geometria rendben, a mai homlokzatok semleges hatású kontrasztját alkothatnák. Horganyzott acélrácsba illesztett, üreges, pirogránit elemeket terveztünk, íves homlokzati felülettel, Zsolnay mázzal.


> TERVLAPOK