Új Millenáris Velodrom Pályázat

1146 Budapest, Szabó József utca 3.

"Az 1986-ban az ezredéves ünnepségekre épült, majd 1928-ban a pályakerékpáros világbajnokságra Hajós Alfréd tervei alapján újjáépített Millenáris Velodrom integrálásával, nemzetközi színvonalú multifunkciós velodrom, kerékpár- és tornasport központ terveit készítettük el.

Tervünk egy feltételezésen alapul, miszerint az új születése nem jelenti feltétlenül a régi pusztulását. Valami olyasmit szerettünk volna létrehozni, ami hasonlít ahhoz a helyzethez, amikor a romok fölé-mellé új épület épül anélkül, hogy a rom pusztulásra ítéltetne – ellenkezőleg: új helyzetében, más szerepben, de képes újjászületni.

A régi és az új épület geometriai viszonya, – a téri áthatások, átlátások – olyan érdekes építészeti és élethelyzeteket produkál, amit egy teljesen új tervezésű épülettel soha nem lehet elérni. (Klasszikusnak nem nevezhető helyzet.) Ez az, amiért úgy döntöttünk, hogy a lefedést egy autonóm,- látszólag az alépítménytől független-formával oldottunk meg, – ami azonban végső soron rokonságot mutat a Puskás Ferenc Stadionnal. (Ily módon a kiss tadion helyére építendő új csarnok hangvételében tudna kapcsolódni ehhez a világhoz.)"

(részlet a műszaki leírásból)


A pályamű kiemelt megvételt nyert.


> MŰLEÍRÁS
> TERVLAPOK